Home Zdrowie i UrodaPrzygotowanie ziół – kiedy tak właściwie warto je stosować?
Przygotowanie ziół – kiedy tak właściwie warto je stosować?

Przygotowanie ziół – kiedy tak właściwie warto je stosować?

Ziołolecznictwo na długie lata odeszło w niepamięć, wyparte przez medycynę opierającą się na syntetycznej produkcji leków. Zioła uznano w owym czasie za mało pewny specyfik leczenia, a część autorytetów medycznych z przełomu XIX oraz XX w. twierdziła nawet, że są nadzwyczaj niezdrowe i trujące. Dzisiaj jednakże zioła z powrotem uzyskują stosowną sobie rangę we współczesnej medycynie to właśnie dzięki popularyzowaniu medycyny naturalnej.

Zioła należałoby jest stosować w przypadku wszystkich lżejszych schorzeń. Nie mają albowiem tak drastycznych incydentalnych środków działania jak większość farmaceutyków. Część współczesnych internistów oraz pediatrów zaleca nawet w przypadku infekcji korzystanie z ziół oraz wyraźnie odradza aplikacja antybiotyków.

Na przykład, w przypadku infekcji oraz zapaleń gardła oraz migdałków czy anginy, lekarze polecają płukanki z szałwii, jaka ma silne działanie ściągające, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jednakowoż zdarza się często, że same zioła nie wystarczają i terapię należy wspomagać antybiotykami – wtenczas polecamy white widow. Polska jest krajem o niezwykle bogatej i różnorodnej faunie. Na jej terenie występuje nadzwyczaj wiele roślin o właściwościach leczniczych. Zioła w Polsce pojawiają się zarówno w naturze, np. na łąkach czy w lasach.

Ze względu na pomyślne warunki geograficzne także uprawia się je w hodowlach. Najpopularniejsze polskie zioła znajdują przeznaczenie również w medycynie, jak i w kuchni. Są to m.in. bazylia, tymianek, kminek, koper, pietruszka, majeranek, rumianek, szałwia, tymianek i mięta.

Przetwarza się je, np. suszy lub mieli i wyprzedaje następnie w formie przypraw lub również wiąże w pęczki oraz sprzedaje się je w naturalnej formie. Z wielu ziół produkuje się też napary i herbaty, np. z szałwi i rumianku. Inne kultowe i cenione polskie zioła to dzika róża, jałowiec, brzoza, pokrzywa, podbiał, kasztanowiec, krwawnik, lipa, mniszek lekarski, babka lancetowata, głóg dwu oraz jednoszyjkowy, borówka czernica. Odnajdują przeznaczenie przede wszystkim w medycynie naturalnej, głównie w fitoterapii oraz aromaterapii.

Dodaj komentarz