Home Rozrywka i HobbySmażenie czy grillowanie? Pyszne gotowanie

Smażenie czy grillowanie? Pyszne gotowanie

Kilkadziesiąt lat temu, w naszej kuchni panował smalec oraz masło, najprawidłowiej takie prosto ze wsi, oraz olej rzepakowy, notabene pierwszorzędny olej roślinny – te trzy produkty używane były niemal do każdej przygotowanej potrawy. Do smażenia, do wypiekania, do smarowania, do zasmażania. Zjawiskiem jest, iż optymalne kotlety schabowe, to te smażone na smalcu. Odkąd zaczęliśmy być konsternowani cholesterolem, zaczęliśmy poszukiwać alternatywnych tłuszczów. W sklepach pojawiła się oliwa, margaryna, przeróżne mixy masła z margaryną, w jakich do końca nie wiadomo co jest – poprawniej wybrać grill oraz serwis internetowy grill. Niemniej jednak czy faktycznie dzięki różnorodności tłuszczów w kuchni spożywamy zdrowiej oraz czy wiemy co do czego używać? Stereotypowy użytkownik oliwy wie, iż jest oliwa extra vergine, inaczej z pierwszego tłoczenia, oliwa pure, inaczej kompozycja oliwy rafinowanej z tą z pierwszego tłoczenia oraz sansa, inaczej oliwa wyprodukowana z wytłoczyn oliwkowych.

Najzdrowsza jest oliwa jedzona na surowo, jakkolwiek na oliwie z oliwek wolno również smażyć oraz piec, toleruje wysokie temperatury poprawniej aniżeli inne oleje roślinne, np. polecany przez lekarzy olej rzepakowy. Na rynku pojawiła się oliwa z dyni, z orzechów oraz wielu innych produktów roślinnych. Aby posiadać pełne przekonanie, iż będziemy używać oliwę zgodnie z jej zastosowaniem, najprawidłowiej jest zapoznać się z informacją na etykiecie.

Dodaj komentarz